Elke donderdag koopavond van 13.30uur tot 21.00uur.

Luchtvochtigheid in huis

Waarom Acustica?

  • 1000 m2 showroom
  • 100% omruilgarantie
  • 10 jaar garantie
  • 0% gespreid betalen
  • Tweedehands Yamaha piano’s
  • Gratis voor de deur parkeren
  • Aangesloten bij de NPMB
  • Aangesloten bij de VvPN
  • Erkend leerbedrijf
  • Veilig online betalen iDeal
  • Brabantse gastvrijheid

Veilig betalen

Wat zijn de optimale omstandigheden voor een piano of vleugel?

luchtvochtigheid

In principe moet een moderne piano zich ‘normaal’ gedragen onder ‘normale’ huiselijke omstandigheden. Met ‘normaal gedragen’ bedoelen wij dat de piano niet te snel ontstemt en dat er niet steeds toetsen vast blijven zitten. 2x per jaar stemmen van het instrument moet in principe voldoende zijn. Met ‘normale huiselijke omstandigheden’ bedoelen wij een modern huis met centrale of vloerverwarming. Oude huizen met ‘enkelsteens ‘ muren zijn vaak aanzienlijk vochtiger dan huizen met een spouwmuur. Ook zijn de verschillen in temperatuur aanzienlijk groter zijn in oude huizen met enkelsteens muren.

In huizen waar vaak een houtkachel gestookt wordt kan de relatieve luchtvochtigheid erg schommelen. Oude huizen met een houten vloer met daaronder een kruipruimte en moderne huizen met een afzuiginstallatie kunnen vaak tijdens vorstperiodes erg droog zijn. De relatieve luchtvochtigheid in huizen voorzien van vloerverwarming kan ook erg laag zijn waardoor het instrument sneller kan ontstemmen. Plaats een piano of vleugel ook nooit te dicht bij een kachel of radiator en nooit pal in de zon.

 

Wat is de beste luchtvochtigheid voor uw piano in huis?

De meest optimale luchtvochtigheid voor uw piano of vleugel ligt tussen de 45 en 70%. De grootste ontstemmingsbron voor piano’s en vleugels zijn schommelingen in de luchtvochtigheid. Het is mogelijk om een hygrometer te gebruiken om zo de luchtvochtigheid in huis te meten. Om te voorkomen dat je hygrometer een verkeerde waarde aangeeft dien je de hygrometer voor gebruik te ijken. Dit kun je doen door het apparaat minimaal een half uur onder een vochtig washandje te leggen. De hygrometer moet dan een luchtvochtigheidsgehalte aangeven van 98%. Mocht de meter een hogere of lagere luchtvochtigheid aangeven dan dit percentage, dan moet je de hygrometer naar boven of naar beneden bijstellen.

Zorg ervoor dat je piano nooit te vochtig staat. Hierdoor zal de piano zwaarder gaan spelen en gaan toetsen vast zitten. Ook kunnen de snaren en metaaldelen gaan oxideren. Het is ook niet goed voor een piano om te droog te staan. Hierdoor kan de zangbodem gaan scheuren, gaan er onderdelen in het mechaniek loszitten en zal de piano sneller ontstemmen.

 

Inbouwen van een hydroceel-unit

Is de luchtvochtigheid in huis niet stabiel? Dan kun je overwegen om een hydroceel-unit in te laten bouwen. Deze zorgt ervoor dat je piano beter op stemming blijft en voorkomt dat er scheuren kunnen ontstaan in het stemblok en in de zangbodem. Meer informatie: zie hydroceel unit

 

Inbouwen van een dampp-chaser Piano Life Saver

Ook is het mogelijk om een dampp-chaser in te laten bouwen. Een dampp-chaser regelt automatisch de luchtvochtigheid van de piano. Hij houdt de luchtvochtigheid altijd rond de 50%. In feite is het een soort mini-klimaatbeheersingssysteem. Het apparaat bestaat uit een bevochtiger, ontvochtiger en een hygrostaat. De hygrostaat meet de relatieve luchtvochtigheid in uw piano of vleugel en stuurt het systeem aan om te be-vochtigen of juist te ont-vochtigen. Acustica heeft zeer goede ervaringen met het inbouwen van de damp chaser. Onze technici kunnen de dampp-chaser op locatie inbouwen.

Lees ook: Luchtvochtigheid beheersen met een dampp-chaser

 

Belangrijke tips

  1. Mochten de huiselijke omstandigheden voor je kostbare instrument niet optimaal zijn, overweeg dan altijd een dampp-chaser in te bouwen. De ingebouwde hygrostaat van de dampp-chaser zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid rondom je instrument altijd rond de 50% blijft.
  2. Plaats een piano nooit te dicht tegen een radiator aan (droge stralingswarmte).
  3. Plaats een piano nooit te dicht bij een houtkachel of open haard (droge stalingswarmte).
  4. Plaats je instrument nooit in de zon. Vooral zwarte instrumenten kunnen erg heet worden.
  5. Laat bij een oude piano met een bouwjaar tussen 1850 en 1950 altijd een dampchaser of hydroceel buis inbouwen. Deze instrumenten zijn veel gevoeliger voor vocht en temperatuurschommelingen.
  6. Zet een piano nooit op een tochtige plek (te veel temperatuurschommelingen).