De beste piano

Wat is de beste piano of vleugel?

Pearl River P1 zwartWaarom produceert de ene pianoproducent beter klinkende- en beter bespeelbare piano’s en vleugels dan de ander? Wat is de reden van dit verschil in kwaliteit? In dit artikel gaan we in op de essentiële piano technische zaken die van invloed zijn op de daadwerkelijke kwaliteit van een piano of vleugel. Want wat is de beste piano of vleugel?

In principe is de beste piano ter wereld een piano die technisch uitstekend in elkaar zit. Alle onderdelen van een piano wegen mee in de uiteindelijke klank en kwaliteit. Er bestaan daardoor nogal wat verschillen tussen de ene en de andere piano. Het klavier, de hamerkoppen, de zangbodem en de kwaliteit van het staaldraad waar de snaren van gemaakt zijn hebben veel invloed, maar dit is nog niet eens het hele verhaal. Lees snel verder!

Piano’s en vleugels bekijken? Bezoek onze showroom!

 

De materiaalkeuze van de pianofabrikant

De materiaalkeuze is essentieel voor de uiteindelijke kwaliteit van een piano of vleugel. Het begint echter allemaal met de expertise waarmee de fabrikant de uiteindelijke keuze voor de te gebruiken materialen bepaald. Deze expertise is de eerste belangrijke stap in het leveren van een uiteindelijk kwalitatief eindresultaat van een piano of vleugel.

Een saxofonist kan nog wat experimenteren met rietdiktes en andere mondstukken om de klank meer naar zijn hand te zetten. Een slagwerker kan kiezen uit diverse vellen en stokken om de klank te beïnvloeden. Gitaristen en violisten kunnen experimenteren met verschillende snaren. Een pianist heeft helaas weinig mogelijkheden om de klankkleur of bespeelbaarheid van zijn instrument naar zijn hand te zetten. Hij kan hooguit een goede pianotechnicus vragen om de hamers wat harder of zachter te maken of het instrument wat lichter of zwaarder te laten spelen maar daar houdt het dan ook wel zo’n beetje bij op. We kunnen dus concluderen dat de materiaalkeuze van de pianofabrikant van essentieel belang is voor het uiteindelijke eindresultaat. Lees ook: de beste pianomerken ter wereld!

 

De hoogte en lengte van een piano of vleugel

Piano of vleugel kopenNaast de materiaalkeuze is de hoogte en de lengte van een piano of vleugel ook van grote invloed op de klankkleur van het instrument. Hoge piano’s en lange vleugels  hebben langere snaren en beschikken over een grotere zangbodem dan lage instrumenten. Naarmate de snaren langer worden en de zangbodem groter wordt zal de piano een rijkere klank, maar ook meer volume produceren.

Meer volume maakt de bespeelbaarheid van een piano dynamischer. Het verschil tussen hard en zacht spelen wordt hierdoor gemakkelijker. Een goede pianist kan daardoor veel meer gevoel in zijn spel leggen. Dit is meteen de verklaring waarom concertzalen altijd uitgerust zijn met hele lange zogenaamde concertvleugels van 275CM. Concertpianisten zijn doorgaans zeer goed getrainde en getalenteerde pianisten die het maximale uit een dynamische concertvleugel kunnen halen. Bekijk ook ons uitgebreide aanbod aan vleugels!

Als men hoge en lage piano’s van dezelfde kwaliteit naast elkaar bespeeld dan hoor je een duidelijk klankverschil. De hoge piano zal een veel krachtigere, rijkere, bredere en vollere klank produceren. De hogere piano zal ook veel meer volume produceren als men het instrument hard aanslaat terwijl het instrument net zo zacht kan spelen als een lager exemplaar.

 

Pearl River – World’s Best Selling Piano

Eigenlijk is het team van Acustica het er wel over eens dat de modellen van Pearl River de beste keuze voor de meeste pianoliefhebbers zijn. Momenteel beschikt Pearl River over vier belangrijke series. Het gaat hierbij om de Galaxy Series, Excellent Series, Europese Serie en de Limited Editions. De verschillende series hebben allemaal unieke eigenschappen.

    • Galaxy Series: De Galaxy serie wordt ook wel de UP-serie genoemd. De gehele serie is gebouwd volgens de beste Duitse richtlijnen. De hamerkoppen zijn voorzien van Duits vilt en de besnaring is afkomstig van de staalfabrikant Röslau.
    • Excellent Series: De Excellent Serie is ontworpen door de Zwitserse pianotechnieker L. Thomma. Bij het ontwerp van deze serie is veel nadruk gelegd op de afwerking. Door subtiele details toe te voegen zien de modellen van deze serie er uitstekend uit. De Excellent serie heeft een prachtige, rijke toon.

 

    • Europese Series: De Europese Serie is gebouwd voor de Europese markt. Het prachtige, Europese klankkarakter maakt deze serie echt uniek. De hamerkoppen zijn voorzien van vilt van de fabrikant Wurzen uit Leipzig.

 

  • Limited Editions: Van deze serie zijn er beperkte aantallen beschikbaar. Topkwaliteit staat voorop en exclusiviteit is een begrip voor deze modellen. Het kastwerk heeft vaak een unieke afwerking in verhouding tot de andere modellen.

 

Kom eens langs bij Acustica!

Eigenaar Huub Dijkmans en dochter Sanne Dijkmans hebben kennis en liefde voor de verschillende piano’s en vleugels hoog in het vaandel staan. De klantvriendelijkehid staat bij Acustica op de eerste plaats. Zijn er problemen met de piano of vleugel? Dan zorgen de medewerkers van Acustica dat het wordt opgelost.

Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen in de showroom. Een afspraak maken is snel geregeld. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om zonder afspraak eens langs te komen! Bekijk hieronder direct onze video over de beste pianozaak van Nederland!

Interesse om langs te komen om de beste piano te kopen? Of heeft u een vraag over een bepaald onderwerp? Contact opnemen is ook mogelijk via het onderstaande contactformulier.