Wat is de beste plaats voor mijn piano/vleugel?

Steinway & Sons pianoAls trotse eigenaar van een piano of vleugel wilt u natuurlijk dat er een zo goed mogelijk geluid uit uw instrument blijft komen. Luchtvochtigheid en de wisseling van seizoenen tasten echter helaas de kwaliteit van het instrument aan. Een piano of vleugel ontstemt dan ook naar verloop van tijd.

Als u een piano of vleugel heeft gekocht moet u met verschillende factoren rekening houden. Een van deze factoren is de locatie waar u uw instrument plaatst. De locatie van uw piano of vleugel bepaalt namelijk in grote mate hoe goed het instrument zijn kwaliteit blijft behouden.

 

Vermijdt radiators, hete-luchtroosters of houtkachels

Het beste kunt u de piano niet te dicht bij een radiator of boven een hete-luchtrooster plaatsen. Apparaten zoals radiators of hete-luchtroosters drogen piano’s en vleugels uit en dit heeft een behoorlijke invloed op de kwaliteit van het instrument. Uitdroging kan ook komen door een houtkachel of door andere warmtebronnen. Probeer deze warmtebronnen dus zover mogelijk bij uw instrument weg te houden.

 

Weersomstandigheden en de buren

Een piano of vleugel wordt ook regelmatig bij een raam of in ieder geval dichtbij de vensterbank gezet. Deze veel gemaakte fout zorgt er ook voor dat uw instrument sneller uitdroogt door de invloed van de zon. Vermijdt dus posities te dicht bij ramen of plekken waar teveel zonlicht op het instrument kan schijnen. Tochtige plaatsen dienen ook te worden vermeden. Al met al is het van groot belang dat de luchtvochtigheid op een stabiel niveau blijft.

Het is zeker verstandig om de buren te vriend te houden. Plaats uw piano of vleugel daarom ook niet te dicht tegen de buitenmuur. Laat altijd wat ruimte tussen het instrument en de buitenmuur. Het is ook mogelijk om bepaalde dempende maatregelen te nemen om het geluidniveau zo terug te dringen.

 

Korte samenvatting

Kort samengevat kunnen we zeggen dat het bij het bepalen van de juiste locatie goed is om zoveel mogelijk variabelen uit te sluiten. Vermijdt het volgende:

  • Te dicht bij radiators, hete-luchtroosters of houtkachels
  • Te veel in de zon
  • Te dicht bij het raam
  • Te dicht tegen een buitenmuur
  • Te dicht bij tochtige plaatsen

 

Contact opnemen met Acustica?

Heb je advies nodig over de juiste locatie van uw piano of vleugel? Of heb je een vraag over een bepaald onderwerp? Het is altijd mogelijk om contact met ons op te nemen via 076-5602423. Het is ook mogelijk om het onderstaande contactformulier in te vullen. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op!

Laat jouw kostbare instrument altijd onderhouden door een erkende stemmer die aangesloten is bij de VvPN (Vereniging voor Pianotechnici Nederland). Het is overigens goed om te vermelden dat een piano stemmen over het algemeen maar 45 tot 60 minuten duurt.