Piano spelen op stations

Piano spelen op stations?

Astor VleugelWist u dat het sinds kort mogelijk is om op heel veel verschillende NS stations op piano’s of vleugels te spelen. De Nationale Spoorwegen heeft als streven de huiselijke sfeer van de diverse stations te verbeteren. Dit willen ze bereiken door onder andere muziek in de stations toe te laten. In het buitenland is het al lange tijd een fenomeen om in het openbaar (meestal op stations) een piano vleugel aan te treffen en om hier ook op te mogen spelen.

De eerste vleugel is op het station Amsterdam Centraal geplaatst. Het werd een groot succes en al snel volgende onder andere de stations Breda, Utrecht Centraal, Den Haag Centraal, Rotterdam Centraal, Arnhem, Groningen, Zwolle, Leeuwarden en Nijmegen. Vanaf 8 april 2019 is het nu ook eindelijk mogelijk om op station Eindhoven in het openbaar piano te spelen. Er zullen ongetwijfeld nog veel meer stations volgen!

Het team van Acustica is enthousiast over de mogelijkheden om op verschillende NS stations te spelen. Het oefenen met piano spelen wordt op deze manier op een leuke manier mogelijk gemaakt. Doordat er zowel piano’s als vleugels worden ingezet, krijgen voorbijgangers ook de mogelijkheid om op verschillende instrumenten ervaring op te doen. De NS steunt hiermee de pianowereld en hier kan Acustica alleen maar dankbaar voor zijn.  

 

Uitdagingen openbare piano’s & vleugels

Er dienen zich ook uitdagingen voor. Zo is de stationspiano die sinds medio 2016 de entreehal van Enschede Centraal opfleurde helaas weggehaald. Volgens de NS bleek de plek waar de piano op stond te vochtig te zijn. Door het klimaat werd de piano continu vals en dat speelt uiteraard ook niet fijn.

Niet alleen het klimaat blijkt soms een uitdaging te zijn. In september 2018 ontstond er ook een klachtenregen van omwonenden van Enschede Centraal. Voorbijgangers vonden het leuk om in de late avonduren en in de vroege ochtenduren nog wat de pingelen. Uiteraard heel begrijpelijk, maar de geluidsoverlast werd als heel vervelend ervaren. De stationspiano van Enschede is nu dus verleden tijd. Wie weet komt er in de toekomst een andere locatie waar klimaat en geluidsoverlast minder problemen opleveren.

Interesse om een piano of vleugel te kopen? Acustica Piano’s & Vleugels in Breda is één van de grootste pianowinkels van Nederland en heeft talloze mooie modellen in de showroom staan. De ervaren adviseurs van Acustica kunnen ervoor zorgen dat u uw piano of vleugel vind die aan al uw wensen voldoet. Acustica is erkend dealer van merken zoals Roland, Yamaha, Pearl River, Sauter en een mooi aantal andere zeer bekende pianoleveranciers. Acustica levert alleen maar hoogwaardige piano’s en vleugels.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.