Technisch onderhoud piano of vleugel

Technisch onderhoud van mijn piano of vleugel?

Het technisch onderhoud van een piano of vleugel valt gelukkig erg mee. Je instrument is zo degelijk gebouwd dat het in principe probleemloos en zonder hoge onderhoudskosten meerdere generaties lang mee moet kunnen. Er zijn weinig producten op te noemen die zo duurzaam zijn als een piano of vleugel. Er zijn wel een paar simpele tips te geven om de levensduur van uw piano te verlengen. Enkele bruikbare tips zijn:

  • Zet de piano of vleugel, indien mogelijk niet te dicht tegen een radiator van de verwarming aan.
  • Vermijdt tochtige en vochtige plekken bij het plaatsen van het instrument.
  • Zet de piano of vleugel niet te dicht bij een hout of gaskachel.
  • Plaats het instrument niet in de zon.
  • Zet de piano nooit tegen ’n één-steense buitenmuur. (geen spauwmuur). Deze koelen in de winter erg af en laten ook gemakkelijk vocht door.

 

Stemmen en onderhoud

Voor de stabiliteit van het instrument is het belangrijk uw piano of vleugel 2 x per jaar te laten stemmen. Acustica adviseert dan ook om je Piano of vleugel niet één maar twee keer per jaar te laten stemmen. Als een piano of vleugel 2 x per jaar gestemd wordt blijft het instrument goed in balans. Als het instrument slechts 1 x per jaar gestemd wordt, zal het instrument meer ontstemt raken. De stemmer zal dan meer moeten corrigeren om de piano of vleugel weer goed op stemming te krijgen. Door deze grotere correctie zal het instrument vervolgens sneller ontstemmen.

 

Kleine beurt piano of vleugel

Onze werkplaats adviseert om een piano of vleugel iedere 3 tot 5 jaar een ‘kleine beurt’ te geven. De pianotechnicus zal dan controleren of alle schroeven goed vast zitten, er geen speling op de asjes zit, pedalen goed functioneren, hamerkoppen licht opschuren, hamerkoppen indien nodig intoneren, het instrument opnieuw afregelen, het instrument stemmen etc. Deze werkzaamheden voorkomen onnodige slijtage aan het mechaniek en zullen de levensduur van uw piano aanzienlijk verlengen. Tevens speelt u op een beter klinkende en beter bespeelbaar instrument. Werkzaamheden kunnen meestal ter plaatse uitgevoerd worden.

Kleine beurt aanvragen? Vraag een vrijblijvende offerte op!

 

Grote beurt piano of vleugel

Bij een ‘grote beurt’ wordt het instrument altijd naar onze werkplaats getransporteerd. De werkzaamheden moeten in onze werkplaats worden uitgevoerd. Bij een grote beurt  zal onze pianotechnicus  controleren of alle mechaniekonderdelen goed vast zitten, er geen speling op de asjes en kernpunten zit, pedalen goed functioneren, hamerkoppen licht opschuren of indien nodig vervangen, hamerkoppen indien nodig intoneren, het instrument wordt helemaal opnieuw afgeregeld, we stemmen het instrument  1 x voor en 1 x na aflevering. Bij een grote beurt  worden ook de snaren ontroest en wordt de zangbodem helemaal schoon gemaakt.

Het laten uitvoeren van een grote of een kleine beurt voorkomt onnodige slijtage aan het mechaniek en zal de levensduur van uw piano aanzienlijk verlengen. Tevens speelt u jaar-in-jaar-uit op een beter klinkende en beter bespeelbaar instrument. Dit zal uw speelplezier aanzienlijk verhogen.

 

Polijsten van het lakwerk van de piano
Moderne hoogglans, meestal polyester lakken kunnen we heel goed onderhouden. Na verloop van tijd ontkom je er niet aan dat er krasjes komen op het fraaie lakwerk van een hoogglans afgewerkte piano of vleugel. Door de piano te polijsten kunnen we veruit de meeste krasjes laten verdwijnen. Je krijgt in wezen weer een spiksplinter nieuwe piano aangeleverd. Polijsten moet met speciale apparatuur gebeuren en moet uitgevoerd worden in onze werkplaats.

 

Vakmensen
Laat het stemmen en onderhoud van je kostbare instrument uitsluitend door gediplomeerde pianotechnici uitvoeren. Acustica piano’s en vleugels in Breda werkt alleen met gediplomeerde pianotechnici. Twee van onze vaste pianotechnici mogen zich zelfs ‘concertstemmer’ noemen. Om je concertstemmer te mogen noemen moet je minimaal een 9 scoren voor het examen pianostemmen. Onze stemmers zijn afgestudeerd met respectievelijk een 9,3 en een 9,6. Ongehoord hoge scores.

 

Slijtage aan het instrument
Bij het bespelen van uw piano treed er nauwelijks slijtage op. Bij het intensief bespelen van een nieuw instrument zijn hamerkoppen  en sommige andere delen van het mechaniek pas na 35 jaar aan vervanging toe. Tot die tijd hoeft u de piano alleen maar regelmatig te laten stemmen en om de 5 jaar een onderhoudsbeurt te laten geven. De onderhoudskosten zijn gelukkig echt minimaal.

Grote beurt aanvragen? Vraag een vrijblijvende offerte op!