Elke donderdag koopavond van 13.30uur tot 21.00uur.

Dampp-chaser inbouwen

Waarom Acustica?

 • 1000 m2 showroom
 • 100% omruilgarantie
 • 10 jaar garantie
 • 0% gespreid betalen
 • Tweedehands Yamaha piano’s
 • Gratis voor de deur parkeren
 • Aangesloten bij de NPMB
 • Aangesloten bij de VvPN
 • Erkend leerbedrijf
 • Veilig online betalen iDeal
 • Brabantse gastvrijheid

Veilig betalen

Dampp-Chaser | Perfecte klimaatbeheersing

Damp-chaser: perfecte klimaatbeheersing

Pianostemmers en technici in binnen- en buitenland garanderen de perfecte werking van het Piano Life Saver Systeem, ook wel dampp-chaser genoemd. Voor het beter en constanter functioneren van het mechaniek en het klavier en voor een stemming die langer stabiel blijft is de dampp-chaser zonder twijfel de beste oplossing. De ingebouwde hygrostaat geeft aan wanneer het systeem moet gaan bevochtigen of juist moet gaan ontvochtigen. De dampp-chaser zorgt voor een optimale constante luchtvochtigheid van ongeveer 50% rondom je kostbare instrument.

Door de installatie van de dampp-chaser speel je het gehele jaar door op een veel beter gestemd instrument. Dit zal het speelplezier aanzienlijk verhogen. Een ander groot voordeel is dat je piano of vleugel veel langer mee zal gaan. De dampp-chaser voorkomt onnodige beschadigingen, meestal ontstaan door droogte.

 

Inbouwen van een dampp-chaser

Acustica piano’s en vleugels in Breda heeft erg goede ervaringen met dit systeem. Onze professionele technici kunnen het mini-klimaatbeheersingssysteem op locatie inbouwen. Bekijk daarom ook zeker de onderstaande tarieven voor regio Breda.

Dampp-Chaser piano: € 750,-
Dampp-Chaser vleugel tot 1.70m: € 800,-
Dampp-Chaser vleugel langer dan 1.70m: € 895,-

 

Dampp-chaser inbouwen? Neem contact met ons op!
 

3 voordelen m.b.t. de bespeelbaarheid

  1. Ideale luchtvochtigheid, toonkwaliteit en aanslaggevoeligheid: Een piano of vleugel is bijna geheel van hout gemaakt. Hout reageert op klimaatveranderingen. Bij een relatieve hoge luchtvochtigheid zal het hout  uitzetten en  bij een relatief lage luchtvochtigheid juist krimpen. Hout leeft. Het ademt, rekt zich uit en buigt zich. Net zoals andere op hout gebaseerde instrumenten heeft een piano of vleugel baat bij een constante luchtvochtigheid tussen 40% en 50% R.V. Bij deze ideale luchtvochtigheid zijn de  toonhoogte, toonkwaliteit en aanslaggevoeligheid optimaal en kun je blijvende schade voorkomen.
  2. Nooit geen zwaarlopende toetsen meer: bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen uw toetsen zwaarder gaan lopen en zelfs vast gaan zitten. De dampp-chaser voorkomt dit.
  3. Voorkomt een zwaarlopend en moeilijk bespeelbaar klavier: als het mechaniek van je piano te zwaar loopt zul je merken dat het heel moeilijk wordt om dynamisch op een instrument te spelen. De mogelijkheid om heel zacht en heel hard te kunnen spelen maakt dat je heel veel gevoel in het pianospel kunt leggen. De dampp-chaser zorgt ervoor dat je piano of vleugel in de zomer en in de winter dynamisch bespeelbaar is. Geweldig om dat te ervaren. Ook dit gegeven zal je speelplezier aanzienlijk verhogen en gaat ervoor zorgen dat je steeds meer van het piano spelen gaat houden!
 1.  

Onderstaande grafiek demonstreert hoe drastisch toonhoogte kan veranderen als uw piano is blootgesteld aan schommelingen in luchtvochtigheid vanwege de omslag van het weer bij seizoenswisselingen. Deze omslag merkt u door het ontstemmen van uw piano.

Stabiele vochtigheid met dampp-chaser
 

3 voordelen m.b.t. voorkoming van schade

  1. Voorkomt kostbare en permanente schade aan kammen en zangbodem: De  zangbodem is het grootste en meest vochtgevoelige houten onderdeel in een piano of vleugel. De kammen waarover de snaren lopen zijn op deze zangbodem gelijmd. De snaar geeft via de kam haar trilling door aan de zangbodem. De zangbodem zet op haar beurt die trilling om in geluid. De zangbodem is in feite de speaker van uw piano. Bij een hoge luchtvochtigheid zal de zangbodem opbollen. Daardoor wordt de kam omhoog geduwd en kan daardoor meer zogenoemde kamdruk genereren. Door dit proces kan de piano ontstemd raken. Bij een te lage luchtvochtigheid wordt het proces juist omgedraaid en zal de kamdruk verlagen. Ook hierdoor kan de piano ontstemmen. De dampp-chaser voorkomt dit proces door de luchtvochtigheid constant te houden. Een piano of vleugel zal hierdoor veel beter op stemming  blijven.
  2. Voorkomt schade aan het stemblok: Door de droogte kan er een scheur ontstaan in de zangbodem. Het scheuren van de zangbodem kan simpel voorkomen worden door het professioneel laten installeren van dampp-chaser. De pianotechnici van Acustica kunnen de installatie voor u uitvoeren. Als het stemblok te vochtig is zal het hout uitzetten en zit de stempen te vast. Bij een te droog stemblok zal het hout krimpen en zal de stalen stempen te los zitten. Ook dit probleem is simpel te voorkomen door installatie van de dampp-chaser.
  3. Voorkomt ernstige roestschade aan snaren en stempennen: Hoge luchtvochtigheid heeft invloed op het stemblok. Door roestvorming breken de stempennen en de snaren bij het stemmen van de piano of vleugel. Door blootstelling aan hoge vochtigheid over een langere periode raken de snaren verroest en gecorrodeerd. Hierdoor is de kans op breken van de snaar tijdens het stemmen vele malen groter. De pianostemmer is nooit verantwoordelijk voor het breken van snaren. Het vervangen van een snaar is een kostbare zaak. Een dampp-chaser is dus een veelzijdig instrument en is echt de moeite waard om te installeren.
 1.  

Zie ook: ”hydroceel unit” en ”Optimale luchtvochtigheid voor piano of vleugel

Afspraak maken?

Neem contact met ons op voor meer informatie over het installeren van de dampp-chaser of kom gezellig langs in onze showroom om de mogelijkheden nog eens duidelijk op je netvlies te krijgen! Een piano kopen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Acustica Piano’s & Vleugels in Breda heeft altijd een grote hoeveelheid piano’s en vleugels op voorraad staan en het kan dus zeker de moeite waard zijn om eens een kijkje te nemen in onze showroom.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.