🇳🇱 Let op: zaterdag 27 april ''KONINGSDAG'' gesloten 🇳🇱

Onderhoud Mechaniek Piano / Vleugel (revisie)

Waarom Acustica?

  • 1000 m2 showroom
  • 100% omruilgarantie
  • 10 jaar garantie
  • 0% gespreid betalen
  • Tweedehands Yamaha piano’s
  • Gratis voor de deur parkeren
  • Aangesloten bij de NPMB
  • Aangesloten bij de VvPN
  • Erkend leerbedrijf
  • Veilig online betalen iDeal
  • Brabantse gastvrijheid

Veilig betalen

Onderhoudwerkzaamheden mechaniek piano / vleugel

Ben je al enige tijd de troste bezitter van een piano of een vleugel, maar voel je dat het mechaniek niet soepel meer speelt? Of dat de klank heel schel/scherp is en niet meer mooi klinkt? Dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd voor een grote beurt. Elke 5 tot 10 jaar (afhankelijk van hoeveel je speelt) heeft het mechaniek van een piano onderhoud nodig. Veel klanten denken dat het instrument alleen maar 1 of 2 keer per jaar gestemd moet worden. Dat dit het enige onderhoud is, maar dat klopt niet. Een piano is een complex muziekinstrument dat bestaat uit ongeveer 5.000 onderdelen die samenwerken om het geluid te produceren dat we zo bewonderen. Al deze onderdelen hebben onderhoud nodig, want anders gaat de piano bijvoorbeeld zwaar spelen, lelijk (hard-schel) klinken of speelt juist heel ongelijkmatig. Dat kan met een revisie-beurt verholpen worden.

Onderhoud of het reviseren van het mechaniek is een uitgebreid proces waarbij alle onderdelen van de piano worden geïnspecteerd, gereinigd, gesmeerd, afgeregeld, gerepareerd of vervangen worden. Het doel van het onderhoud is om de piano weer in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen en ervoor te zorgen dat het instrument weer optimaal klinkt en presteert. Bij de grote beurt worden ook de zangbodem en de snaren gereinigd, zodat het voor het oog er aan de binnenkant ook weer mooi uitziet. Door de piano goed te laten onderhouden kan je de levensduur van de piano aanzienlijk verlengen en zorgt ook voor een betere geluidskwaliteit.

Piano naar de werkplaats voor revisie?

Vaak is het niet nodig om de piano of vleugel naar de werkplaats te transporteren. We kunnen veel op locatie en als het niet lukt, nemen we het mechaniek mee naar de werkplaats. In sommige gevallen is het wel noodzakelijk om de gehele akoestische piano/vleugel naar de werkplaats te brengen. Maar dan praten we over een veel grote revisie klus dan dat wij hier beschrijven. De kast wordt dan ook gereviseerd en dat is een tijdrovende en stoffige klus. Ook als de klant graag een silent systeem in de piano wilt laten bouwen, dan transporteren wij de piano naar onze werkplaats. In alle andere gevallen is dat niet nodig.

Welke werkzaamheden vallen onder een grote beurt?

Allereerst controleren wij hoe de piano of vleugel speelt en zullen we wat aspecten opmeten. We kunnen dan later kijken of de piano dan daadwerkelijk lichter en gelijkmatiger speelt. We maken een algemeen beeld van de vleugel en gaan dan aan de slag.

  • Hamerkoppen: door het vele spelen kunnen de hamerkoppen vlak of plat worden met groeven erin. Hierdoor gaat de mooie toon van de piano verloren. Als de hamerkoppen ingesleten zijn, dan gaan we de hamerkop schuren. Dit gebeurd vaak met de hand, maar op een bandschuurmachine kan het ook. Aan de hand van de foto’s ziet u het voor- en na resultaat. Door het schuren van de hamerkop zorgt er onder andere voor dat de piano straks weer mooi gaat klinken. Dit gebeurt in combinatie met het intoneren, maar daar later meer over.
  • Schroeven: we controleren alle schroeven in het mechaniek. Dat zijn er ongeveer 350. Deze gaan na verloop van tijd los zitten, wat vervelende mankementen kunnen opleveren met het bespelen van de piano.
  • Verkeringen: het mechaniek heeft ook veel verkerningspunten. Deze worden gecontroleerd en waar nodig vervangen. Als alle verkerningen slecht zijn, dan zit er maar 1 ding op en dat is alles vervangen. Dit is een tijdrovende klus, maar zeer noodzakelijk. Meestal helpt het druppelen met CLP van de verkerningen goed. Dat wordt in eerste instantie gedaan.
  • Hamerkoppen richten: wat ook heel belangrijk is voor de klank/toon van de piano is het richten van de hamerkoppen. Dit is een secure klus. De hamerkoppen positioneer je recht op de snaar of snaren.
  • Proeftoets: daarna maak je een proeftoets. Je zorgt ervoor dat je een aantal toetsen helemaal afregelt om te kijken of je geen bijzonderheden tegen komt.
  • Lucht schroeven: in het mechaniek zit soms speling. Deze ‘lucht’ halen we uit het klavier door aan de piloten te draaien, zodat je geen speling meer voelt.
  • Klavier vlak leggen: alle toetsen van de piano stellen wij op dezelfde hoogte af.
  • Diepgang controleren: daarna wordt er met een diepgangblokje gekeken of er moezen onder de toetsen horen. Alle 88 toetsen regel je af en controleer je nauwkeurig.
  • Afval en halve gang afregelen: Vooral het laatste (halve gang) moet heel nauwkeurig worden gedaan. Als de halve gang ongelijkmatig is afgeregeld dan speelt de piano helemaal niet fijn.
  • Klavier schoonmaken: op locatie maken we de toetsen netjes schoon en het vuil verwijderen we. Als de piano in de werkplaats staat, dan polijsten we de toetsen en de zijkanten schuren we licht op. Dit zorgt voor een fris en schoon resultaat.
  • Zangbodem en snaren: de zangbodem, klaviertafel, snaren en de bodemplaat worden grondig gereinigd.
  • Stemmen en intoneren: tenslotte wordt de piano gestemd (soms meerdere keren) en geïntoneerd. Met intoneren prikken we in de hamerkoppen om deze zachter te maken. Hierdoor wordt de klank warmer en gelijkmatiger. De metalige geluidjes verdwijnen en de mooie toon van de piano komt weer tot leven. Een goede vakman/vrouw kan enorm veel eer behalen met een goede intonatie. Je zal ontzettend blij zijn met het eindresultaat.

Wat kost het onderhoud van het mechaniek?

Dat valt moeilijk in te schatten. Elke piano of vleugel is anders. Op het ene instrument is heel veel gespeeld, op het andere instrument heel weinig. In het ene huis is de luchtvochtigheid zeer slecht, waar bijvoorbeeld na jaren schimmelplekken in het mechaniek zijn ontstaan en in het andere huis heeft de mot de piano gevonden. Hiermee willen we zeggen dat elke situatie anders is en daardoor lastig is in te schatten wat precies een onderhoudsbeurt kost. Gemiddeld liggen de bedragen tussen de € 1.450,- en de € 2.500,-. We hebben met deze begroting geen rekening gehouden met het vervangen van hamerkoppen, snaren of andere aspecten in de piano. Voor het maken van een inventarisatie vragen wij een kleine bijdrage. Deze vervallen als u de opdracht door ons laat uitvoeren.

Als u interesse heeft dan komen wij graag langs om een offerte uit te brengen. U kunt het beste even bellen naar 076-5602423 of een mail sturen naar sanne@acustica.nl. We zullen dan spoedig contact met u opnemen voor het maken van een afspraak.

Afspraak maken