Elke donderdag koopavond van 13.30uur tot 21.00uur

Piano stemmen

Waarom Acustica?

 • 1000 m2 showroom
 • 100% omruilgarantie
 • 10 jaar garantie
 • 0% gespreid betalen
 • Tweedehands Yamaha piano’s
 • Gratis voor de deur parkeren
 • Aangesloten bij de NPMB
 • Aangesloten bij de VvPN
 • Erkend leerbedrijf
 • Veilig online betalen iDeal
 • Brabantse gastvrijheid

Veilig betalen

Piano laten stemmen? Dat kan Acustica piano’s & vleugels voor u verzorgen.

piano stemmen

Piano stemmen? Als bezitter van een piano of vleugel is het van belang je akoestische instrument in een goede conditie te houden. Wij adviseren je daarom om je piano of vleugel minimaal twee keer per jaar te laten stemmen. Je piano laten stemmen in Breda of omstreken? Onze tarieven vind je in de tabel hieronder:

Tarieven Piano stemmen Breda e.o.

Stembeurt piano: € 95,-
Stembeurt vleugel:  € 95,- 
Intoneren, afregelen etc.: Op aanvraag

 

Afspraak maken? Neem contact met ons op!

Acustica is lid van de Nederlandse Piano- en Muziekinstrumenten Bond (NPMB) en van de Vereniging voor Pianotechnici Nederland (VvPN). Wij beschikken over pianostemmers en pianotechnici met jarenlange ervaring. Bij Acustica ben je er dus zeker van dat het piano stemmen op een professionele wijze zal verlopen. 

Heeft u een afspraak staan met de pianostemmen er kunt u onverhoopt niet meer? Annuleren kan kosteloos tot 24 uur van te voren. Daarna zal helaas een No-Show-factuur in rekening worden gebracht. 

Welke regio stemmen wij piano’s:

Wij stemmen onder ander  akoestische pianos’s in Breda, Oosterhout, Teteringen, Prinsenbeek, Galder, Ulvenhout, Bavel, Chaam, Gilze, Rijen, Terheijden, Wagenberg, Strijbeek, Made, Hooge Zwaluwe, Etten-Leur,  Zevenbergen, Rijsbergen, Zundert, Wernhout, Achtmaal, Sprundel, Rucphen, Schijf, Hoeven, Langeweg, Klundert, Noordhoek, Zevenbergschenhoek, Lage Zwaluwe, Drimmelen, Oosteind, Dongen, Hulten, Molenschot, Dorst, Ulicoten, Baarle Nassau, Alphen, Riel, Waspik etc. 

Staat uw plaatsnaam er niet tussen? Het kan goed zijn dat wij toch ook bij u stemmen. Neem daarvoor contact op via 076-5602423. 

Waarom een piano of vleugel stemmen?

Als trotse eigenaar van een piano of vleugel wil je natuurlijk dat je instrument zo goed mogelijk klinkt en blijft klinken. Schommelingen van de luchtvochtigheid en de wisseling van seizoenen tasten echter de stemming van het instrument aan. Ook door het pianospelen raakt een piano of vleugel ontstemd. Piano stemmen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud en essentieel voor het behoud van de optimale geluidskwaliteit. 

Het uitzetten en krimpen van de houten zangbodem heeft de grootste invloed op het ontstemmen van de piano of vleugel. De zangbodem versterkt de trillingen van de snaren en kan je zien als de luidspreker van het instrument. Door het uitzetten en krimpen van de zangbodem beweegt de kam waarover de snaren lopen mee. Dit beïnvloed de spanning van de snaren, en daarmee hun toonhoogte. Daardoor raakt het instrument ontstemd.  

Laat jouw kostbare instrument altijd onderhouden door een erkende stemmer die aangesloten is bij de VvPN (Vereniging voor Pianotechnici Nederland). Een stembeurt duurt vaak ongeveer een uur, maar de precieze duur is niet vooraf te bepalen en is vooral afhankelijk van de toestand waarin het instrument zich bevindt.

 

Verituner stemapparaat - piano stemmen

Modern stemapparaat

Hoe vaak moet een piano of vleugel gestemd worden?

Het is aan te bevelen om je instrument 2 keer per jaar te laten stemmen. Als een piano of vleugel twee keer per jaar gestemd wordt blijft het instrument goed in balans. Als het instrument minder vaak wordt gestemd, zal de stemmer meer moeten corrigeren om het instrument weer goed gestemd te krijgen. Door deze grotere correctie zal het instrument vervolgens sneller ontstemmen. Piano stemmen? Neem contact met ons op!

Helaas zien onze pianostemmers en pianotechnici vaak genoeg piano’s en vleugels die niet op tijd zijn gestemd. Het lijkt als piano- of vleugelbezitter misschien niet erg om een stembeurt even uit te stellen, maar dit heeft uiteindelijk zeker gevolgen voor de kwaliteit van het geluid. Het is zonde als jouw dure instrument minder goed bespeelbaar wordt en minder fraai gaat klinken dan mogelijk is.

Hoe wordt een piano of vleugel gestemd? En wat doet een stemapparaat?

Het stemmen van de piano of vleugel zorgt ervoor dat het instrument weer op de juiste toonhoogte komt en zuiver klinkt. Verder is het doel dat het resultaat zo lang mogelijk behouden blijft. De pianostemmer maakt daartoe gebruik van zijn vakkennis over het stemmen en over het instrument.

Een stemmer stemt in feite altijd op zijn gehoor en zal een stemapparaat vooral als controlemiddel gebruiken. Een stemapparaat maakt het stemmen van een piano of vleugel niet eenvoudiger, maar de kwaliteit van de uiteindelijke stemming is in de meeste gevallen beter. Het gebruik van een modern stemapparaat is naar onze mening een positieve ontwikkeling.

Iemand die geen verstand heeft van het piano stemmen kan niet zomaar met een stemapparaat de piano stemmen. Hiervoor heb je veel vakkennis nodig over het instrument en is een opleiding tot pianotechnicus noodzakelijk.

Onderhoud van een piano of vleugel?

Naast het piano stemmen is ook de afregeling van de piano van belang. De afregeling betreft de afstelling van alle mechanische onderdelen op elkaar. Voor een optimale bespeelbaarheid én klankkwaliteit van een piano of vleugel is het raadzaam om een instrument om de 5 jaar te laten afregelen.

Het afregelen kan worden vergeleken met een grote onderhoudsbeurt die normaal gesproken ook bij een auto plaats moet vinden. Onze technicus zal afhankelijk van het instrument 4-6 uur nodig hebben om het gehele instrument perfect af te regelen. Als je gebruik wilt maken van onze service, neem dan contact met ons op om een afspraak te maken voor het piano stemmen of voor het afregelen.

Luchtbevochtiging

Stemgereedschap piano

Traditioneel gereedschap stemmer

Piano’s en vleugels zijn voor een groot deel gebouwd van hout en bestaan ook uit andere natuurlijke materialen zoals vilt. Schommelingen in de luchtvochtigheid zijn van grote invloed op de stemming en, zeker op de lange termijn, de technische kwaliteit van het instrument, omdat vooral het hout reageert op deze schommelingen.

Een speciaal voor piano’s en vleugels ontwikkeld luchtbevochtigingssysteem zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in uw instrument positief wordt beïnvloed. Dat komt de stemming en de kwaliteit van het instrument op termijn ten goede. Bij het piano stemmen zijn onze technici dan ook minder tijd kwijt om het instrument in optimale conditie te krijgen.

Het is mogelijk om dit zogeheten Dampp-Chaser luchtbevochtigingssysteem te laten installeren door onze vakkundige technici. Dit is in wezen een geavanceerd mini-klimaatbeheersingssysteem dat bestaat uit een bevochtiger, een ontvochtiger en een hygrostaat. De hygrostaat meet de relatieve luchtvochtigheid in de omgeving van de piano of vleugel en geeft aan wanneer het systeem moet worden bevochtigd of ontvochtigd. Het systeem zorgt er daarmee ook voor dat jouw piano of vleugel niet uitdroogt.

Acustica heeft erg goede ervaringen met het Dampp-Chaser systeem. Onze technici kunnen het systeem op locatie inbouwen in uw instrument. Neem contact met ons op en bel naar 076-5602423 voor een vrijblijvende prijsopgave.

Erkend leerbedrijf

Acustica is één van de Nederlandse pianobedrijven die als erkend leerbedrijf fungeren. Om jonge aankomende pianostemmers en -technici de kans te geven het vak in de praktijk te leren stelt Acustica stageplaatsen ter beschikking voor leerlingen van de vakopleiding pianotechniek van het Hout- en Meubilerings College te Amsterdam. Aankomende pianotechnici kunnen bij ons het vak leren van ervaren pianostemmers en pianotechnici. Tevens bieden wij mbo-, hbo- en universitaire studenten de mogelijkheid ons bedrijf als voorbeeld te nemen tijdens korte stages, bedrijfstechnische onderzoeken en marketingonderzoeken. Wij ervaren het samenwerken met deze veelal jonge mensen als verfrissend en positief.

Piano's vleugels kopen Breda