Piano stemmen

Piano stemmen? Wij hebben ervaren stemmers in de regio

piano stemmenPiano stemmen? Dat is mogelijk bij Acustica piano’s en vleugels Breda. Sinds 1983 is het bedrijf erkend lid van de Nederlandse piano- en muziekbond. Wij beschikken dan ook over diverse ervaren pianostemmers en pianotechnici en hebben jarenlange ervaring met het stemmen.

Als piano- of vleugelbezitter is het van groot belang dat je jouw piano of vleugel in topconditie houdt. Wij adviseren je daarom het instrument minimaal 2x per jaar te laten stemmen. Je piano stemmen? De tarieven voor het stemmen van de piano vind je hieronder in de tabel.

Tarieven Piano Stemmen Acustica

Piano stemmen

Afspraak maken? Neem contact met ons op!

 

Waarom een piano of vleugel stemmen?

Als trotse eigenaar van een piano of vleugel wil je natuurlijk dat er een zo goed mogelijk geluid uit je instrument blijft komen. Luchtvochtigheid en de wisseling van seizoenen tasten echter helaas de kwaliteit van het instrument aan. Vooral de overgang van de herfst naar winter kan veel invloed hebben op jouw instrument.

Het uitzetten en krimpen van de houten zangbodem heeft de grootste invloed op het ontstemmen van de piano of vleugel. Op deze zangbodem zit de kam gelijmd. Over deze kam lopen de snaren. De snaar geeft via de kam zijn trilling af aan de zangbodem. De zangbodem zet deze trilling om in geluid. Je kan de zangbodem zien als de ‘speaker’ van uw instrument. Door het uitzetten en krimpen van de zangbodem beweegt de kam waarover de snaren lopen mee. Hierdoor ontstemt de piano of vleugel.

Laat jouw kostbare instrument altijd onderhouden door een erkende stemmer die aangesloten is bij de VvPN (Vereniging voor Pianotechnici Nederland). Het is overigens goed om te vermelden dat een piano stemmen over het algemeen maar 45 tot 60 minuten duurt.

 

Verituner stemapparaat
Modern stemapparaat

Hoe vaak moet een piano of vleugel gestemd worden?

Piano stemmen? Hoe vaak moet dit eigenlijk? Het is erg aan te bevelen om je instrument twee keer per jaar te laten stemmen. Als een piano of vleugel 2 x per jaar gestemd wordt blijft het instrument goed in balans. Als het instrument slechts 1 x per jaar gestemd wordt, zal de stemmer meer moeten corrigeren om het instrument weer goed gestemd te krijgen. Door deze grotere correctie zal het instrument vervolgens weer sneller ontstemmen.

Helaas zien onze pianostemmers en pianotechnici vaak genoeg piano’s en vleugels die niet op tijd zijn gestemd. Het lijkt als piano- of vleugelbezitter misschien niet erg om een stembeurt even uit te stellen, maar dit zal uiteindelijk zeker wel gevolgen gaan hebben voor de kwaliteit van het geluid. Het zou zonde zijn als jouw dure instrument minder goed bespeelbaar wordt.

 

Hoe wordt een piano of vleugel gestemd?

Iemand die geen verstand van het stemmen van een piano heeft, kan niet zomaar met een stemapparaat de piano stemmen. Hiervoor heb je erg veel kennis nodig en is een opleiding tot pianotechnicus noodzakelijk. Om een piano te kunnen stemmen, moet je grofweg twee vaardigheden leren: horen en herkennen van zwevingen en het draaien en vastzetten van de stempennen.

De moderne pianostemmer zal in de meeste gevallen ter ondersteuning van zijn stemwerk een stemapparaat gebruiken. Een stemmer stemt in feite altijd op zijn gehoor en zal een stemapparaat vooral als controle middel gebruiken. Een stemapparaat maakt het stemmen van een piano of vleugel niet eenvoudiger. De kwaliteit van de uiteindelijke stemming is in de meest gevallen hoorbaar beter. Het gebruik van een modern stemapparaat is naar onze mening in ieder geval wel een positieve ontwikkeling.

 

Onderhoud van een piano of vleugel?

Naast het piano stemmen is het afregelen ook van groot belang. Voor het onderhoud van een piano en voor een optimale bespeelbaarheid én klankkwaliteit van een piano of vleugel is het raadzaam om een instrument om de 5 jaar te laten afregelen.

Het afregelen kan worden vergeleken met een grote onderhoudsbeurt die normaal gesproken ook bij een auto plaats moet vinden. De kosten voor het afregelen bedraagt € 75,- per uur inclusief BTW. Onze technicus zal afhankelijk van het instrument 2 tot 4 uur nodig hebben om het instrument perfect af te regelen. Als je gebruik wilt maken van onze afregel service, neem dan even contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Maar 1x per jaar i.p.v. 2x per jaar piano stemmen?

Stemgereedschap piano
Traditioneel gereedschap stemmer

Er bestaat ook een alternatief om ervoor te zorgen dat het piano stemmen maar 1 x per jaar hoeft te worden uitgevoerd i.p.v. de geadviseerde 2x! Het is mogelijk om een zogeheten dampp-chaser te laten installeren door onze vakkundige technici. De dampp-chaser is in feite een mini-klimaatbeheersingssysteem. Het apparaat bestaat uit een bevochtiger, een ontvochtiger en een hygrostaat.

De hygrostaat meet de relatieve luchtvochtigheid in de omgeving van de piano of vleugel en geeft aan wanneer het systeem moet worden bevochtigd of moet worden ontvochtigd. De dampp-chaser zorgt er ook voor dat jouw piano of vleugel niet gaat uitdrogen. Het apparaat heeft een positieve invloed op de bespeelbaarheid en met name de stemvastheid van het instrument.

Onze technici kunnen het mini-klimaatbeheersingssysteem op locatie inbouwen. Acustica heeft erg goede ervaringen met dit systeem. Neem contact met ons op en bel naar 076-5602423 voor een vrijblijvende prijsopgave.

 

Erkend leerbedrijf

Om jonge aankomende pianostemmers en technici de kans te geven om het vak in de praktijk te leren stelt Acustica jaarlijks een stageplaats ter beschikking. De aankomende pianotechnici kunnen bij ons het vak leren van ervaren pianostemmers en pianotechnici. Tevens bieden wij jaarlijks diverse mbo, hbo en zelfs universitaire studenten de mogelijkheid om ons bedrijf als voorbeeld te nemen voor korte stages, bedrijfstechnische of marketingtechnische onderzoeken. Wij ervaren het samenwerken met jonge mensen als zeer verfrissend en positief.