Elke donderdag koopavond van 13.30uur tot 21.00uur.

Onderhoud piano / vleugel

Waarom Acustica?

 • 1000 m2 showroom
 • 100% omruilgarantie
 • 10 jaar garantie
 • 0% gespreid betalen
 • Tweedehands Yamaha piano’s
 • Gratis voor de deur parkeren
 • Aangesloten bij de NPMB
 • Aangesloten bij de VvPN
 • Erkend leerbedrijf
 • Veilig online betalen iDeal
 • Brabantse gastvrijheid

Veilig betalen

Pearl River Piano C3Piano of vleugel onderhouden? Zo werkt het!

Als je eenmaal een piano of vleugel hebt gekocht wil je er natuurlijk voor zorgen dat het instrument zo goed mogelijk wordt onderhouden. Het zou zonde zijn als de piano of vleugel al in korte tijd flink in conditie achteruit gaat. Er zijn daarom meerdere aspecten waar je op moet letten als het gaat om het onderhouden van je instrument. De twee belangrijkste zijn het poetsen en het stemmen van de piano of vleugel.

Meer weten? Neem contact met ons op!

 

Waarmee kan ik mijn piano poetsen?

Een piano of vleugel vraagt niet veel onderhoud. Een met polyester lak afgewerkt instrument is makkelijk schoon te houden door er licht, met een zachte, niet-pluizende katoenen doek overheen te gaan. Oefen zo weinig mogelijk druk uit: stof kan krassen veroorzaken. Polyester lak kan snel krasjes vertonen. Er zijn reinigers met een licht polijstende werking te koop. Sommige reinigers hebben ook een antistatische (stofafstotende) werking.

Bij het reinigen van je piano of vleugel moet je sowieso nooit gebruik maken van een papieren doek. Een papieren doek kan namelijk scherp zijn. Het is ook zeer onverstandig om schoon te maken met ammoniak houdende poetsmiddelen. De kans is groot dat de ammoniak de glimmende laag van de lak aantast. Wees dus altijd voorzichtig met het gebruiken van bepaalde schoonmaakmiddelen.

Gebruik voor een gepolitoerde of met was behandelde piano’s een droge zachte doek. Piano’s waarvan de nerfstructuur nog voelbaar is staan meestal in de was. Met een kwast kun je gemakkelijk een nieuwe lak laag aanbrengen. Met een borstel kun je de was verder uitpoetsen (net zoals u dat bij het poetsen van uw schoenen doet). De toetsen kun je het beste schoonmaken met een vochtige doek. Spuit bij vuile toetsen (alleen bij kunststof!) een heel klein beetje glasreiniger op de doek. Nooit op de toetsen zelf spuiten. Gebruik geen glasreiniger of andere schoonmaakmiddelen op ivoor beklede toetsen. Ivoor kan niet goed tegen vocht.

 

Hoe vaak moet een piano gestemd worden?

Naast het poetsen van je piano of vleugel is het ook belangrijk om je instrument te stemmen. Luchtvochtigheid en de wisseling van seizoenen zorgen ervoor dat de kwaliteit van het instrument wordt aangetast. Vooral de overgang van de seizoenen hebben veel invloed op het instrument. Wij adviseren je daarom om je piano 2x per jaar te stemmen. Door 2x per jaar te stemmen blijft het instrument goed in balans. Als het instrument slechts 1x per jaar gestemd wordt zal de stemmer meer moeten corrigeren om het instrument weer goed gestemd te krijgen. Door deze grotere correctie zal het instrument vervolgens weer sneller ontstemmen. Het stemmen van de piano is belangrijk om onder andere de kwaliteit van de piano te behouden. Acustica heeft ervaren piano technici in dienst die van aanpakken weten. Lees hier meer over het ‘stemmen van de piano‘.

 

Klavierdeksel dicht na het spelen?

Sommige pianodocenten adviseren de klavierdeksel dicht te doen na het spelen. Toch zijn de meningen hierover verdeeld. Sommige pianotechnici beweren dat het beter is om het instrument uit te laten ademen na het spelen. Het klavier kan toch iets vochtiger zijn na het bespelen van het instrument. Strijkers, gitaristen en blazers zullen hun instrument nooit meteen opsluiten in een koffer nadat ze gespeeld hebben. Zij laten hun instrument ook uitademen. Mocht men na het concert of na een repetitie toch onverhoopt snel naar huis moeten dan wordt thuis de koffer altijd nog een tijdje open gezet. De meeste piano’s of vleugels zullen er in ieder geval geen last van hebben als de klavierdeksel altijd open staat. Lees ook: klavierdeksel dicht doen na spelen?