Waarom Acustica?

 • 1000 m2 showroom
 • 100% omruilgarantie
 • 10 jaar garantie
 • 0% gespreid betalen
 • Tweedehands Yamaha piano’s
 • Gratis voor de deur parkeren
 • Aangesloten bij de NPMB
 • Aangesloten bij de VvPN
 • Erkend leerbedrijf
 • Veilig online betalen iDeal
 • Brabantse gastvrijheid

Veilig betalen

Verschil in speelbaarheid piano en vleugelmechaniek

Zoals u in onderstaande dwarsdoorsnedes van het piano en het vleugelmechaniek kunt zien zijn deze mechanieken erg verschillend van elkaar. Het grote verschil tussen een piano en vleugelmechaniek is de snelheid en de kracht waarmee het instrument bespeeld kan worden. Op een vleugelmechaniek kan men iets zachter en iets harder (met meer kracht) spelen in vergelijking met een pianomechaniek. Dit maakt een vleugel dynamischer in het bespelen. Gevorderde pianisten kunnen door die extra dynamiek meer gevoel in hun spel leggen. Een gevorderde pianist is in feite altijd op zoek naar een instrument met veel dynamiek.

Voorbeeld Pianomechaniek

pianodoorsnede_002

 

Voorbeeld Vleugelmechaniek

vleugelmechaniek doorsnede

Naarmate een piano hoger wordt gaat de speelaard en de dynamiek steeds meer op die van een vleugel lijken. In een hoge piano kun je een langere snaar monteren en ook een grotere zangbodem. De snaar geeft via de kam zijn trilling af aan de zangbodem. De zangbodem (in feite de speaker van de piano) zet die trilling om in de bekende pianoklank. Piano’s met lange snaren en grote zangbodems zijn in staat meer volume te produceren dan lagere instrumenten met kortere snaren en kleinere zangbodems.

In lange vleugels kun je net als in hoge piano’s langere snaren plaatsen. Ook de zangbodem wordt steeds groter naarmate de vleugel langer wordt. Naarmate de vleugel langer wordt de toon meer en meer dynamisch. Piano’s boven 130 cm worden nauwelijks gebouwd. Vleugels daarentegen kunnen erg lang zijn. De lengte van de vleugel bepaald de dynamiek en het volume van het instrument.

Concertpianisten zijn over het algemeen erg goede pianisten. Concertpianisten zijn altijd op zoek naar instrumenten met maximale dynamiek. Concertvleugels kunnen qua lengte oplopen tot bijna 3 meter. De meeste concertvleugels zijn ongeveer 275 cm. Het volume uit deze krachtpatsers is overweldigend. Op een concertvleugel kun je ultra zacht en mega hard spelen. De concertpianist kan het volume wat hij zoekt perfect doseren. Voor een gemiddelde huiskamer is een concertvleugel onbruikbaar. Het volume wat zo’n instrument produceert is simpelweg te hoog. In huiskamers zul je meestal kortere vleugels van 150 tot 200 cm aantreffen.

Een instrument uitproberen?

Acustica heeft meestal wel een concertvleugel staan. U bent welkom om eens op zo’n instrument te komen spelen en het verschil te horen tussen de verschillende lengtes.

Neem contact met ons op

Meer veelgestelde vragen

Alle veelgestelde vragen