Specifieke informatie over zangbodems?

De zangbodem is een van de belangrijkste onderdelen van de piano. De zangbodem zou je kunnen zien als de speaker van de piano.
Zangbodems en bovenbladen van akoestische snaarinstrumenten worden hoofdzakelijk van Sparren hout gemaakt. Deze sparren groeien altijd hoog in de bergen, met voorkeur aan de noordzijde van de berg. De boom staat daardoor op een koude plek en krijgt nauwelijks zonlicht. Hierdoor groeit de boom minimaal en krijg het hout een mooie dichte structuur met zeer fijne jaarringen. Dit hout heeft optimale klankeigenschappen en zal niet gemakkelijk scheuren.
De zangbodem wordt in de fabriek onder grote druk in een bolling geperst. Terwijl de zangbodem onder spanning staat worden er spreitsen haaks op de nerfstructuur gelijmd. Hierdoor blijft de zangbodem altijd onder een zekere spanning staan. Dit komt het genereren van de toon ten goede.

De kam wordt aan de snaarzijde van de zangboden gelijmd. De bolling van de zangbodem zorgt voor een optimale kamdruk.
De snaar loopt onder een bepaalde hoek over de gebolde zangbodem. Bij het aanspannen van de snaar wordt er zgn kamdruk gecreëerd.

Voor nog meer specifieke informatie kunt u onderstaande sites bekijken. Ciresa en Strunz zijn de bekendste zangbodem bouwers van Europa. Tegenwoordig komen er ook veel zangbodems uit koude berggebieden zoals Alaska en het noorden van Canada.